BREEM

 BREEAM ((Building Research Establishment Environmental Assessment Method) (Bina Araştırma Kuruluşu Çevresel Değerlendirme Yöntemi)

Binaların sürdürülebilirliğini değerlendiren, derecelendiren ve belgelendiren dünyanın ilk değerlendirme sistemi “BREEAM” birçok yeşil bina sertifikasyon sisteminin temelini oluşturmuştur. Ancak İngiltere özelinde gelişmiş, İngiltere’ye özgü olmuş, dünyada kabul görmemiştir. 1990 yılında İngiltere’de başlatılan Yeşil Bina Sertifikası tasarım, şartname, yapım ve işletme yoluyla binaların çevresel performansı için en iyi uygulama standartlarını belirlemektedir.

BREEAM 1990 yılında oluşturulan ilk yeşil bina değerlendirme sistemi idi. 1990 yılında İngiltere, AB, EFTA (Avrupa Serbest Ticaret Birliği) üyesi ülkeler, AB adaları ve Basra Körfezi boyunca 77 ülkede kullanılmaktaydı. Ancak yıllar içerisinde özellikle LEED Sertifikası dünyada yaygınlaştı ve online çalışan kapsamlı bir sistem kurdu. Bu nedenle de BREEAM İngiltere’de geçerli kaldı. Yeşil Bina Sertifikası konusu ABD’de USGBC yani yeşil binalar konseyi ile dünyaya açıldı.

BREEAM Değerlendirmeleri

BREEAM değerlendirmeleri on kritere karşı uygulanan puanlama sistemine dayanmaktadır; BUNLAR;

1-Enerji,

2-Sağlık ve İyi Hal,

T3-asarımda Yenilik,

4-Arazi Kullanımı,

5-Malzemeler,

6Yönetim,

7-Kirlilik,

8-Ulaşım,

9-Atık,

10-Su.

Breeam Avrupa Ölçek Kriterleri

BREEAM DERECELENDİRMELERİ

1.BREEAM Pass (geçer)

2.BREEAM Good (iyi)

3.BREEAM Very Good (çok iyi)

4.BREEAM Excellent (mükemmel)

5.BREEAM Outstanding (olağan üstü)

BREEAM DA İki Aşamada Değerlendirme ve Belgelendirme Gerçekleştirilmektedir.

  1. Geçici sertifika verilmesine neden olan tasarım aşamasında değerlendirme ve
  2. Nihai sertifika verilmesine neden olan inşaat sonrası değerlendirme.

Ayrıca tasarımcıların istenilen derecelendirmeyi elde etmek için tasarımın geliştirilmesi gereken yerleri anlamalarına yardımcı olabilecek, isteğe bağlı bir ön değerlendirme raporu da alınabilir.